ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY Békés
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY ENERGETIKAI OSZÁLYOK SZABÁLYOZÁS ÁRAK KAPCSOLAT, RENDELÉS

A tanúsítás szabályozása

Milyen esetben van szükség az energetikai tanúsítványra?

Kötelező:

Tanúsítvány használatbavételhez

Használatbavételi engedélyhez is kell készíttetni energiatanúsítványt, ebben az esetben a számítás a kiviteli tervek alapján készül, de általában helyszíni felmérést is végeznünk kell.

Energiatanúsítvány a földhivatalnál

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény tételesen felsorolja, mit kell tartalmaznia az adásvételi szerződésnek, hogy a tulajdonjog átírásra kerülhessen a földhivatalban (lásd: 32. §). Az energiatanúsítvány nem szerepel ezek között, így a földhivatal nem kérheti annak csatolását.
A tanúsítvány "HET" azonosító számának azonban ettől függetlenül szerepelnie kell a szerződésben, ennek meglétét (és valódiságát) a hivatalnak lehetősége van ellenőrizni.

Milyen dokumentumokra van szükség?

Az ingatlan adatain kívül lényegében semmilyen dokumentumra nincs szükségünk, a felmérési díjakat tartalmazzák áraink. Amennyiben megvannak az eredeti építészeti tervrajzok az épületről, szeretnénk őket megtekinteni, ezek ugyanis segítik munkánkat.

Az alábbi esetekben sem kötelező
  • A használatbavételi engedélyezést vagy bejelentést megelőző tulajdon-átruházás esetén.
  • Ha ugyanabban az ingatlanban már résztulajdonnal rendelkező tulajdonos vásárol további tulajdonrészt.

Nem kötelező elvégeztetni a tanúsítást

Az alábbi építményekre:

Milyen jogszabályok vonatkoznak a tanúsításra?

A minősítést el kell végezni a 176/2008 Korm. Rendelet alapján, ha az épületet eladják, bérbeadják, vagy használatbavételi engedélyt kérnek rá.

A tanúsítványok tartalmát, az elkészítés menetét a 7/2006 TNM rendelet írja le.

A 266/2013 Korm. Rendelet, amely a szakmagyakorlási tevékenységet szabályozza, többek között például, hogy ki végezhet tanúsítást.

Lakossági pályázatok

A lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentését célzó pályázatok kötelező része a tanúsítás. A pályázónak igazolnia kell, mennyivel fog mérséklődni az energiafogyasztás a beruházás elvégzése után. Ennek eszköze a tanúsítvány, amelyből a pályázathoz két példányt kell beadni (a jelenlegi és a tervezett állapotról). A munka jellegéből fakadóan egyedi ajánlatot adunk minden érdeklődőnek, ez az épület méretétől és a pályázat típusától függ. Rendszeresen dolgozunk Otthon Melege Programhoz, nulla százalékos MFB hitelprogramhoz, és más szezonálisan elérhető támogatásokhoz is.

Ki állíthat ki tanúsítványt, hogyan lesz hiteles?

A szakmagyakorlásról szóló 266/2012 Korm. Rendelet alapján tanúsítvány kiállítására az a személy jogosult, aki az Építész vagy Mérnök Kamara tagja és rendelkezik tanúsítói jogosultsággal.

Hitelesítésre az Országos Építésügyi Nyilvántartás segítségével kerülnek a számítások, a tanúsítóknak fel kell tölteniük a kalkulációkat a rendszerbe, ahol egy egyedi azonosító sorszám generálódik. Ezt a számot kell a szerződésbe foglalni.

Hány példányban készül, kinek kell odaadni?

A dokumentum egy példányban készül, és ez mindig az aktuális tulajdonos birtokában van. Adás-vétel esetén a szerződéskötéskor kell átadnia az új tulajdonosnak. Igény szerint több példányt is tudunk kiállítani, ez nem jelent felárat, csak jeleznie kell a megrendeléskor. A tanúsítványt a vevőnek kell átadni az ingatlan eladásakor, és egyúttal a szakvélemény azonosító számát (HET szám) a szerződésben rögzíteni kell. Az energiatanúsítványt 10 évig archívumunkban tároljuk, így a későbbiekben bármikor a rendelkezésére tudjuk bocsátani.

10 évig érvényes

Az energiatanúsítvány 10 évig érvényes a kiállítástól számítva.  Megújítani abban az esetben kell, ha az már érvényét vesztette, és újra szükség van rá (például eladáshoz). A dokumentum nem érvényes abban az esetben, ha az épületen olyan átalakítást hajtottak végre, ami befolyásolja az energetikai teljesítményt (pl. hőszigetelés, kazáncsere). Érdemes tudni, hogy ha az országosan érvényes jogszabályban meghatározott minősítési skála szigorodik, az összes korábbi tanúsítvány érvényét veszti (eddig ilyenre egy alkalommal került sor).

Hőkamerázás, termográfia Tanúsítás: Békés és Mezőberény Jogi nyilatkozat